Bruk av bilder på nettsider

Alle bilder du selv har tatt, har du selvfølgelig rett til å bruke som du vil. Når det gjelder bruken av bilder som andre har tatt finnes det lover og regler for bruk. Disse kan du ikke fritt gjøre som du vil med – her kommer opphavsretten inn i bildet.

Det er Åndsverksloven § 45 som regulerer dette. Du må kontakte den som har tatt bildet og få tillatelse til å benytte det. Dette gjelder selv om bildets eier legger det ut på internett og skriver at det kan benyttes fritt til privatbruk. Skal du bruke bildet kommersielt og tjene penger på det, må du ha tillatelse fra den som har opphavsrett.

Det finnes en rekke nettsider du kan hente bilder fra. Noen er helt gratis å bruke, men det er veldig mange som koster penger. Du kan finne bilder til akkurat ditt behov i mange prisklasser. Å kjøpe et bilde med lisens kan være mye billigere enn å benytte et du har funnet på nettet. Blir dette oppdaget, kan det komme store krav for ulovlig bruk av bildene. Selv om du har tatt et bilde kan du ikke legge det ut på internett om det er personer med i bildet. Du må ha tillatelse fra den avbildede, med noen få unntak.

admin