CSS

shutterstock_386689738

CSS står for Cascading Style Sheets og er et språk man bruker når man skal finne utseende i HTML- eller XML-filer. Det er et veldig enkelt prinsipp: HTML og XML skal være for struktur og semantikk, CSS skal blant annet beskrive farger og struktur. Det er med andre ord et estetisk verktøy innen webdesign, hvor man skiller innholdet i et dokument fra hvordan det presenteres. Dens største styrke er at man kan gjøre dette med et ubegrenset antall dokumenter.

Gammel teknologi

Mange vet nok ikke hvor gammel denne teknologien faktisk er. Den første utgaven ble lagt frem i 1994 av nordmannen Håkon Wium Lie. Dette var lenge før datamaskiner på noen måte ble allemannseie, så her snakker vi faktisk om en norsk pioner innen et veldig stort felt.

En hjørnesten

CSS er virkelig en av de aller viktigste teknologiene innen moderne webutvikling. Den har blitt så grunnleggende at det er vanskelig for dagens mennesker å se for seg hvordan internett ville ha sett ut om den ikke var utviklet og den regnes dermed som like viktig som HTML og JavaScript. Dette foregikk dog ikke uten fødselssmerter, og det tok tid før man fikk fjernet det meste av barnesykdommen, og støtten i Internet Explorer var lenge svært begrenset.

ella