Hva du bør kunne om HTML-koding

HTML – HyperText Markup Language (hypertekstmarkeringsspråk på norsk) – er en av grunnsteinene i web. Som navnet tilsier, er det et markeringsspråk for formatering av hypertekst. Det vil si at man bruker visse koder for å fortelle nettleseren hvordan nettsiden er strukturert. Disse kodene angir hvilken tekst som skal stå som overskrift, hvor et bilde skal være plassert, eller hvilken side som skal åpne seg når man trykker på en link. Det er, enkelt forklart, kommandoer om hvordan en nettside skal presenteres.

htmlAlle nettsider er formulert i HTML. I praksis er en HTML-side bare en tekstfil med koder, som har filendelsen .html. Hver enkelt side på et nettsted er en egen .html-fil. Et nettsted er således en samling av disse filene.

Kodene som blir brukt i disse filene består hovedsakelig av vinkelparanteser, skråstreker og ord. Disse elementene utgjør til sammen «tagger» som inneholder informasjon om betydning. Man åpner en tagg ved å skrive inn et kodeord mellom to vinkelparanteser, og lukker ved å skrive inn en skråstrek etterfulgt av det samme kodeordet – også dette mellom to vinkelparanteser. Selv om det heter HyperText Markup Language, er ikke HTML et eget dataspråk. Kodeordene er på engelsk, og ofte godt kjente for selv de med bare litt datakunnskaper.

I dag trenger man ikke nødvendigvis å lære seg alle disse kodene utenat. Bruker man publiseringssystemer som WordPress eller Blogger, vil man enkelt kunne formatere teksten man vil publisere ved å trykke på de rette knappene i administrasjonspanelet. Taggene vil da ofte gjøre seg synlige i dokumentet man skriver i, men ikke i den publiserte posten.

ella