Webutvikling

Webutvikling er et fagområde som favner bredt. Når man snakker om webutvikling kan man referere til utformingen av nettsteder og andre nettbaserte applikasjoner, konfigurering av nettverkssikkerhet, eller strategier for tilstedeværelse og tilgjengelighet på nett. Man kan snakke om innhold like mye som man snakker om oppbygging og koding. Det kan for eksempel handle om en bedrifts profilering og markedsføring på sosiale medier som Facebook og Twitter.

De fleste forbinder nok likevel ordet først og fremst med konstruering av nettsider. Dette feltet blir ofte delt inn i to grupper: koding av design og koding av server. Med koding av design mener man utforming av layout, altså hvordan nettsiden skal presenteres. Med koding av server mener man websidens funksjonalitet og «back-end»-systemer.

Teknologien gjør stadig nye fremskritt, og webutvikling er et felt i konstant endring. Det er i dag, for eksempel, et større behov for hyppigere nyhetsoppdateringer og direkte kommunikasjon. Mange bedrifter er derfor avhengige av å kunne redigere og publisere innhold selv. Et publiseringssystem – Content Management System, populært kalt CMS – gjør denne prosessen svært enkel. Et CMS er i all hovedsak et system som genererer og publiserer tekst, uten å påvirke nettsidens design. CMS er selve kjernen i moderne nettsteder som sosiale medier, blogger og nettaviser.

Ettersom slike publiseringssystemer både har blitt mer tilgjengelige og lett anvendelige, har de blitt enormt populære – både blant privatpersoner og webutviklere. Den store fordelen med nedlastbare CMS, som WordPress, er at nye oppdateringer og plugins gjør det enkelt å følge med i tiden og holde seg konkurransedyktig.

En utfordring innen webutvikling de siste årene har vært fremveksten av nettbrett og smarttelefoner. Mange nettsider som ble opprettet for bare noen år siden var ikke optimalisert for mobiltrafikk og touch-skjermer. I dag er man nødt til å ha mobilvennlige versjoner av nettsidene sine for å opprettholde synligheten sin på søkemotorer som Google.

ella